Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat veranderen
We hebben in Nederland een goed bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen 30 en 65 jaar krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. We maken het nog beter. Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is in 2017 ingevoerd.
Wat verandert er?
Het uitstrijkje wordt vanaf 2017 eerst onderzocht op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV) en niet zoals in het bestaande bevolkingsonderzoek op afwijkende cellen. Pas als dit virus aanwezig is, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgen vrouwen een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. Als er in het uitstrijkje wel HPV wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan worden vrouwen voor de zekerheid zes maanden later weer onderzocht op afwijkende cellen. Dit kan door opnieuw een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.
Waarom verandert het bevolkingsonderzoek?
Veel vrouwen (en mannen) raken een keer in hun leven besmet met HPV. Soms ruimt het lichaam dit virus niet op. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Door in het verbeterde bevolkingsonderzoek te kijken of in het uitstrijkje HPV aanwezig is, is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. Hiermee worden jaarlijkse 75 extra vrouwen opgespoord met (een voorstadium van) baarmoederhalskanker en worden 18 extra sterfgevallen voorkomen.
Wat verandert er voor vrouwen?
Vrouwen die meedoen aan het verbeterde bevolkingsonderzoek worden vanaf 2017 nog steeds uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Zij krijgen wel een andere uitslag: er is wel of geen HPV gevonden. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom minder vaak een uitstrijkje te laten maken.
Schema verbeterde bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Bron: RIVM. Meer informatie op thuisarts.nl
Zelfafnameset voor een uitstrijkje
Er is een zelfafnameset ontwikkeld waarmee vrouwen thuis bij zichzelf materiaal kunnen afnemen voor een uitstrijkje. De zelfafnameset is bedoeld voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen of doordat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Deze vrouwen kunnen een zelfafnameset aanvragen als zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen.
Het zelf afgenomen materiaal wordt door de vrouw opgestuurd en in een laboratorium getest op aanwezigheid van HPV. Vrouwen met HPV (ongeveer 5 van de 100 vrouwen) moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts voor de beoordeling op afwijkende cellen. Het afgenomen materiaal bevat namelijk onvoldoende cellen.
Een film waarin een huisarts uitlegt wat de thuistest inhoudt is te zien via onderstaande link: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Bevolkingsonderzoek_gaat_veranderen
Griepprik
De jaarlijkse griepprik is bedoeld voor iederrrn van 60 jaar en ouder; mensen met een chronische (langdurige) ziekte van hart of longen; mesnen met diabetes (suikerziekte); mensen met een nieraandoening; mensen met weinig weerstand als gevolg van een andere ziekte of een medische behandeling.
Vitamine D
Als de zon op uw huid schijnt, wordt er in uw huid meteen vitamine D gemaakt.
Genoeg buiten zijn is daarom belangrijk.
Er zit ook vitamine D in vette vis en levertraan.
Vitamine D is erg belangrijk voor uw botten en gebit.
Met normaal gezond eten en buiten komen hebben veel mensen al gauw voldoende vitamine D.
Bij wie helpt het om dagelijks extra vitamine D te nemen?
- kinderen jonger dan 4 jaar
- volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar met een donkere huidskleur
- volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen
- mensen die buiten altijd een sluier of burka dragen
- vrouwen vanaf 50 jaar
- mannen vanaf 70 jaar
U kunt telefonisch met de assistente overleggen of u in aanmerking komt voor extra vitamine D.