Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat u weer kunt overstappen van zorgverzekering. Dit is het moment om goed te kijken of uw zorgverzekering nog past bij uw wensen en kosten voor 2025.
Omdat wij in de praktijk dagelijks veel vragen krijgen over de vergoedingen van de zorgverzekering in 2025, informeren we u daar graag over.
Wil u weten wat er vergoed wordt en welke opties er zijn? Bekijk dan de vergoedingen hier:
👉 Overzicht van alle vergoedingen 2025
Wist u dat de premieverschillen dit jaar enorm zijn? Door je zorgverzekering te vergelijken, kun je flink besparen!
👉 Vergelijk zorgverzekeringen
Wat kost een bezoek aan de huisarts?
Goed nieuws: een consult bij de huisarts wordt volledig vergoed vanuit de 2025 basisverzekering. Dat geldt voor iedereen, ongeacht je leeftijd of de reden van je bezoek. Of je nu gaat voor een simpele verkoudheid, een allergiecheck of wat uitgebreidere onderzoeken, de kosten voor de huisarts zijn helemaal gedekt. Je eigen risico wordt hier ook niet voor aangesproken; die blijft onaangetast. Ook een bezoek aan de huisartsenpost kost je niks.
Huisarts en eigen risico
Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico in 2025. Je kunt daarom gerust naar de huisarts gaan. Zo vaak als nodig is. Je betaalt nooit eigen risico voor de huisarts. Ook voor een bezoek aan de huisartsenpost betaal je niks. Als je verder geen andere grote zorgkosten verwacht kun je ervoor kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten.
Huisartsbezoek is en blijft gratis. Geen zorgen over kosten!
Wat wordt precies vergoed?
Naast een standaard consult, vergoedt de basisverzekering nog meer zaken die de huisarts zelf uitvoert. Denk aan:
- Onderzoeken en eenvoudige behandelingen
Zoals een bloeddrukmeting, uitstrijkje, wondbehandeling of een bloedtest. Dit valt allemaal onder de huisartsenzorg en kost je niets extra. - Kleine ingrepen
Moet er bijvoorbeeld een wratje worden weggehaald of een kleine hechting gezet? Dit valt ook onder de basisvergoeding. De huisarts regelt het zonder extra kosten. - Laboratoriumonderzoek
Als je huisarts bloed, urine of ander weefsel laat onderzoeken, zijn ook die kosten gedekt. Dit geldt zolang het onderzoek door de huisarts zelf wordt aangevraagd en uitgevoerd in een samenwerking met een erkend lab.
Maar let op! Je zorgverzekering vergoedt weliswaar alle bovengenoemde kosten, maar je spreekt hiervoor eerst je eigen risico aan. Een huisartsenbezoek gaat nooit van je eigen risico, maar als hij of zij je doorverwijst of een bloedonderzoek aanvraagt, betaal je wel eerst eigen risico.
Doorverwijzing naar een specialist? Dan kan het eigen risico gelden
Moet je huisarts je doorverwijzen naar een specialist, zoals een dermatoloog of cardioloog? Dan gelden er andere regels. De kosten voor een specialist vallen onder de basisverzekering, maar worden meestal wel verrekend met je eigen risico. In 2025 is het eigen risico standaard €385, dus houd hier rekening mee.
Voorbeeldje:
Stel, je huisarts denkt dat je een allergietest bij een specialist nodig hebt. Je wordt doorgestuurd en betaalt dan het bedrag uit je eigen risico als je dat nog niet hebt opgemaakt. Het bezoek aan de huisarts zelf kost je niks, maar de kosten bij de specialist worden eerst verrekend met je eigen risico.
Recepten via de huisarts: hoe zit het met de kosten?
Heeft de huisarts je medicatie voorgeschreven? Dan kan het eigen risico ook een rol spelen, afhankelijk van het type medicijn en de kosten. Medicijnen die vallen onder de basisverzekering worden in principe vergoed, maar vaak moet je wel eerst je eigen risico opmaken. Medicijnen buiten het basispakket moet je zelf betalen, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt.
Belangrijk:Â Vraag altijd na bij je apotheek of er vergoedingen of extra kosten zijn. Dat voorkomt verrassingen bij de kassa.
Online huisarts: wordt dat vergoed?
Wil je het liefst digitaal contact met je huisarts, bijvoorbeeld via een video- of belconsult? Dat kan! Veel huisartsen bieden tegenwoordig ook online afspraken aan. Deze consulten worden net zo vergoed als een regulier bezoek aan de praktijk. Dus ook hier: geen eigen risico en geen extra kosten.
Let op: Controleer altijd even of jouw huisarts deze optie biedt, en of je er gebruik van kunt maken. Het is handig als je liever vanuit huis over je gezondheidsvragen praat!
Klik hier voor meer informatie.